Poštna znamka - Sodobni rokodelci Slovenije

Ljubljana, 27.01.2021

Z veseljem sporočam, da bo Pošta Slovenije 29.januarja 2021 izdala novo poštno znamko iz serije Sodobni rokodelci Slovenije, ki jo krasi motiv moje avtorske idrijske čipke.

Znamko in ovitek prvega dne je oblikovala priznana slovenska oblikovalka vizualnih komunikacij Pavla Bonča avtor fotografij pa je Gregor Grajzar.

Osrednji motiv znamke je detajl osrednjega dela čipkaste ogrlice, ki sem jo po naročilu oblikovala in izdelala pred nekaj leti. Veseli me, da je Pošta Slovenije v svoj izbor uvrstila tudi klekljano čipko in ponosna sem, da je na znamki prav moj izdelek.

Prof.dr.Janez Bogataj je v aktualnem filatelističnem katalogu o znamki zapisal:

„Izdelovanje klekljanih čipk je morda edino rokodelsko ustvarjanje, ki je v primerjavi z drugimi rokodelskimi panogami najbolj odločilno usmerilo svojo ustvarjalnost v različne sodobne, tehnološke, oblikovalske, funkcionalne idr. možnosti. Izdelovanje klekljanih čipk je namreč eno od značilnih rokodelskih znanj, ki imajo bogato dediščino, torej razvoj vse do sodobnega časa. Vendar za iskanje novih, ustvarjalnih rešitev na temeljih te dediščine zahteva predvsem ustrezno znanje, ki ni zgolj tehnološko, ampak tudi oblikovalsko. Velik korak je bil narejen na tem področju z ustreznim šolanjem, ne le v temeljnih čipkarskih šolah in tečajih ampak tudi z ustreznimi univerzitetnimi programi, v katerih so poiskale in iščejo svoje kreativne možnosti predstavnice sodobnega klekljanja. Med njimi je Tina Koder Grajzar, ki prihaja iz Idrije, središča slovenskega klekljanja, in se posveča predvsem ustvarjanju sodobnega klekljanega nakita. Ne toliko v sami tehniki, ki ji omogoča ohranjanje istovetnosti izdelkov s pretežno uporabo (idrijskega) ozkega risa, ampak predvsem v ustvarjanju sodobnih vzorcev, se pravi v oblikovanju. Taka je tudi ogrlica na pričujoči znamki.“

  • Bilten poštnih znamk 134
  • Bilten Pošte Slovenije 134 o znamki sodobno klekljanje
  • Rdeča ogrlica motiv za poštno znamko

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024